top of page

Vuosijuhlaetiketti

Pöytäjuhlaan on tärkeää saapua ajoissa! Vaikka kyseessä onkin akateeminen iltajuhla, ei akateemista varttia tässä yhteydessä tunneta, vaan juhla aloitetaan ilmoitettuna ajankohtana. Jos saliin tulee myöhässä, on tarkistettava, että ei häiritse puhetta tai muuta meneillään olevaa tapahtumaa ja mentävä sopivan tilanteen tullen huomaamatta paikoilleen.  

 
Seremoniamestari sekä puheenjohtaja ottavat kaikki vieraat vastaan tervehtimällä heitä juhlatilaan saapuessa. Tervehdyksen jälkeen voit etsiä oman istumapaikkasi. Oman istumapaikan saa selville pöytäkartasta ja paikkasi pöydässä määrää nimikortti.

 
Kohteliaaseen käytökseen kuuluu saattaa avec pöytään ja auttaa hänet istuutumaan. Oma avec on kohteliasta huomioida tilanteessa kuin tilanteessa läpi juhlan. Pöytään saavuttaessa on tapana esittäytyä kohteliaasti pöytäseurueelleen. Pöydässä on suotavaa seurustella, mutta vieraisiin pöytiin ei sovi huhuilla. Juhlien seremoniamestari saapuu viimeisenä ja vasta kun seremoniamestari on istuutunut, koko juhlaseurue istuutuu.  


Juhlan kulusta vastaa seremoniamestari, jonka noustessa ja kopauttaessa sauvaa, on juhlakansan hiljennyttävä. Seremoniamestari kertaa juhlan aluksi yleiset ohjeet (mm. Skoolaus sekä pöydästä nouseminen), joten ei tarvitse huolehtia, jos et muista kaikkea ennen juhlan alkua. Seremoniamestarin ohjeita on noudatettava, mitä tulee omien juomien nauttimiseen, liikkumiseen, tupakointiin ynnä muihin käytäntöihin. Hänen puoleensa voi myös kääntyä kaikissa epäselvissä asioissa ja jos seremoniamestarissa ei ole antaa vastausta, hän ainakin tietää, kenen puoleen kulloisessakin ongelmassa pitää kääntyä.  

Pukukoodi

Vuosijuhlan pukukoodi on tumma puku akateemisin kunniamerkein. Tummalla puvulla tarkoitetaan iltajuhlissa ainoastaan mustaa, tummanharmaata tai tummansinistä pukua, ei siis esimerkiksi ruskeaa tai liituraidallista. Puvun alla käytetään valkoista juhlapaitaa. Puvun kanssa on kaulassa hillitty sekä juhlava solmio tai rusetti.

Huomioitavaa on myös, että smokki tai shaketti ovat etiketin vastaisia. Frakkia käytetään halutessaan OLO:n vuosijuhlissa ainoastaan tasavuosina.

 OLO ry 65v 20180324 071.jpg

Tumma puku tarkoittaa iltapukua, eli juhlavasta materiaalista valmistettua täyspitkää tai nilkkapituista pukua. Sopivat kengät ovat sirokorkoiset avokkaat tai juhlasandaalit. Iltapuvun kanssa käytetään harvemmin käsineitä, mutta ne voivat olla puolipitkät tai lyhyet.

 

Iltapukua täydennetään asuun sopivalla kampauksella. Juhlapuvun kanssa ei käytetä rannekelloa. Etiketin mukainen käsilaukku on siro ja niin pieni, että sen voi pitää juhlan ajan sylissä. Käsilaukkua ei etiketin mukaan saisi pitää pöydällä, eikä sitä myöskään tulisi ottaa mukaan tanssilattialle.

Akateemiset kunniamerkit kuuluvat myös etikettiin yhdessä ainejärjestönauhan kanssa. Halutessasi voit tutustua ainejärjestönauhan käyttöön sekä juhlapukeutumisen etikettiin linkistä löytyvällä, Oulun Teekkariyhdistyksen videolla.

Tanssikortti 

Jokaisen juhlavieraan paikalta löytyy tanssikortti, johon kirjataan illan aikana (ennen tansien alkamista), niiden henkilöiden nimet, joiden kanssa aiotaan tanssia. Tähän voi varautua ottamalla kynän mukaan juhlaan.  Jos tanssikortissa on vielä tilaa, ei tarvitse kainostella, vaan omaan korttiin voi rohkeasti pyytää partnerin nimen, sukupuoleen katsomatta. Perinteisesti viimeinen tanssi tanssitaan avecin kanssa. Tanssiparit voi muodostaa täysin haluamallaan tavalla, eikä niiden noudattamisessa tarvitse noudattaa perinteisiä sukupuolirooleja. 

bottom of page